­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

In mijn vorige stukje ben ik begonnen met een sprookje. Vervolgens bleek dat het sprookje op een heleboel punten niet klopte. Maar het slotakkoord van het sprookje klopte wel: "Overal waar je kijkt: Orgels".

Want die zie je in het Orgelpark, gevestigd in de Parkkerk, tussen Vondelpark en Overtoom in Amsterdam.

Op een bijzonder smaakvolle wijze is de oude Parkkerk, een kerk uit het begin van de vorige eeuw (Art Deco-stijl) omgetoverd tot een muziekhuis waar de verwende concertbezoeker alles vindt wat hij graag wil tegenkomen: een handige garderobe, een sjieke, gezellige foyer, geriefelijke sanitaire voorzieningen en dan de concertzaal.....Inderdaad overal orgels.

Op en onder de verschillende galerijen staan vijf orgels opgesteld, vertegenwoordigers van de verschillende stijlperioden uit de orgelgeschiedenis.

Hieronder *) laat ik ze alle vijf in het kort de revue passeren. Ook staat er een groot draaiorgel ( een "dansorgel"), een bijzonder harmonium en natuurlijk een grote vleugel.

Bovendien wordt er gewerkt aan een nieuw orgel dat een geluid, een klankkleur moet opleveren dat vergelijkbaar is met de orgels die Bach in zijn omgeving aantrof en waar hij muziek voor heeft geschreven: een Bachorgel. Geplande opleverdatum oktober 2017.

En dan is er ook nog een groot podium. Het missie-statement van het Orgelpark in hun eigen woorden:

"Het Orgelpark in Amsterdam is een internationaal podium voor organisten, componisten en andere kunstenaars. Het doel is het orgel door een nieuwe presentatie te integreren in het muziekleven. Het Orgelpark werkt met een breed palet aan activiteiten, zoals het verlenen van compositieopdrachten en studie-faciliteiten, het organiseren van concerten en masterclasses, en het Orgelpark Research Program".

Dat podium uit het missie-statement mag je ook heel letterlijk opvatten. Temidden van de orgels en plaatsen voor de concertbezoekers is er een enorme ruimte beschikbaar voor activiteiten die samen met orgel kunnen plaatsvinden. Om u een indruk te geven doe ik een greep uit het concertprogramma:

 • experimentele voorstellingen waarin dansers intensief samenwerken met musici (waaronder organisten), acteurs en zangers
 • Canto Ostinato voor orgel & marimba's
 • Orgel en video, een voorstelling waarin video en muziek elkaar afwisselen
 • Symfonisch blaasorkest en orgel
 • En natuurlijk de "gewone" orgelconcerten met en zonder andere instrumenten.

Hoe een sprookje werkelijkheid werd.

Folkert Horst

*) De orgels die opgesteld staan in Het Orgelpark:

 • Het Van Leeuwen-orgel (1954), weerspiegelt de nuchtere geest van de "wederopbouw"
 • Het Sauer-orgel (1922), Duits-romantisch orgel, sinds 2011 via een ethernetkabel voorzien van een tweede speeltafel, die op het podium staat.
 • Het Moltzer-orgel (1925), een groot formaat huisorgel, klankkleur richting het Sauer-orgel maar minder deftig
 • Het Verschueren-orgel (2009), groot Frans-romantisch orgel in de stijl van Cavaillé-Coll (met orage.......)
 • Het Van Straten-orgel (1479 cq. 2012), een replica van het orgel dat in 1479 voor de Nicolaïkerk in Utrecht is gebouwd. (Zie foto bovenaan)
 • De Busy Drone ( de Bezige Bij ), een dansorgel door de firma Mortier in 1924 gebouwd voor een Belgisch café.­