­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

4mei

Dit is, dit jaar, het landelijk thema van vier mei.

De dochter van mijn broer zet zich al jaren in  voor de herdenking in haar woonplaats.

Ze heeft besloten bij deze herdenking  het verhaal van haar opa te vertellen. Het verhaal op een cassettebandje, waar  haar opa, mijn vader, vertelde over de, dichtbij de boerderij, neergeschoten piloten. En hoe hij vertelde dat hij geen andere keus had dan hen snel te verbergen, hoezeer hij daar ook zichzelf en de familie mee in gevaar bracht.

Mijn nichtje wilde een verhaal hebben dat klopte en vroeg de hele familie om verdere informatie. Ze werd overstelpt met technische details over het vliegtuig en aanvullende verhalen. Het maakte heel veel  los bij iedereen.  Maar, “kon ze met al deze aanvullingen wel iets?”, vroeg ze zich af.

Had haar opa, waar ze zo dichtbij was opgegroeid haar ook niet verteld, dat hij “eigenlijk helemaal niet zo’n held  was?”

Hij wilde zijn kinderen en kleinkinderen  meegeven, dat het niet  altijd gemakkelijk was om de juiste keuzes te maken. Daarover oordelen of veroordelen is achteraf een stuk eenvoudiger.

Niet alles is zwart of wit; “zelfs veel  Duitsers hadden destijds niet in dat uniform willen lopen” zo vertelde hij haar. Ze wilde daar, in de komende dagen, nog even wat verder over nadenken.

Toch blijft het goed om de familie verhalen door te geven en te blijven vertellen. Ze zorgen ervoor dat de geschiedenis geen reeks van getallen wordt, maar verhalen van mensen  en namen, die wij niet mogen vergeten. Zo blijft het waardevol om te “gedenken”!

Dat wil ik ongeveer zeggen, zegt m ’n nichtje.

Ik ben trots op haar ….!

Jannie Koppert

­