­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Gert van Hoef

Mijn favoriete website is www.youtube.com . Er zijn veel momenten waarop ik naar deze website ga. Bijvoorbeeld als we twijfelen over een avondje klassieke muziek en we weten welke stukken gespeeld worden dan zijn er altijd een aantal uitvoeringen van deze stukken beschikbaar op Youtube. Dan weet je of de te spelen stukken een beetje in jouw straatje passen of dat dit niet het geval is.

Maar ook bij het plannen van een vakantiedoel staan de mooiste video opnames vaak klaar om te worden bekeken. Zo kwam bijvoorbeeld Bilbao in Noord Spanje naar voren als een mooie bestemming voor een lang weekend. Daarnaast helpt Youtube mij ook als ik een technische vraag heb op elk gebied. Het kan zijn dat een onderdeel van een pakketje op je PC niet duidelijk is, vaak zijn er zelfs Nederlandse versies van technische hulp aanwezig. Sommige filmpjes zijn zo opgezet dat mensen met nauwelijks technische vaardigheden er mee uit de voeten kunnen.

Onlangs overleed Aafje Heynis; alle stukken die ze heeft gezongen staan ook op Youtube, prachtig! Maar het meest geniet ik van mooie orgelstukken. Mijn favoriete organist is Gert van Hoef (1994, Barneveld). Amper 15 jaar oud zette hij zijn eerste filmpje op Youtube. Als 13-jarige kwam hij via zijn grootvader in aanraking  met een orgel. Opa gaf hem zijn eerste lessen en het bleek dat Gert heel enthousiast en al heel vlot zelf goed kon spelen.
Vanaf 2008 (14 jaar oud) heeft Gert professionele lessen gevolgd. In 2010 won hij het Feike Asma concours bij Johannus Orgelbouw; amper drie jaar nadat hij voor de eerste maal achter een orgel plaats nam. Inmiddels staan er zo’n 270 videos van hem op Youtube en studeert hij al ruim 2 jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met hoofdvak orgel. De lessen worden gegeven door Jos van der Kooij; in de 2 jaar die daaraan vooraf gingen werd hij opgeleid door Herman van Vliet.
In de zomer van 2015 is Gert voor de eerste maal naar het buitenland geweest om concerten te geven; in Londen en Stoke-on-Trente was men bijzonder enthousiast over zijn spel. Wellicht zullen we de komende jaren nog vaak kunnen genieten van zijn geweldige spel. Wat ook opvalt is dat Gert bewonderaars heeft over de hele wereld.
Luister en kijk eens naar het 2e deel van een prachtig concert dat hij gaf in Engeland in de zomer van 2019: https://www.youtube.com/watch?v=c89kaRsOYhg Ook nog een prachtige aria op psalm 121, heel mooi: https://www.youtube.com/watch?v=8Hfa8nmtlOQ

Jan Spilker

Het is onweerlegbaar wereldwijd het meest verspreide boek. De Bijbel

De bijbel is een realistisch boek, maar bedenk dat het niet leest als zomaar een reisverslag!

­