­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Als ik u de vraag zou stellen: hoe heet de huidige paus; dan denk ik te mogen verwachten dat velen het juiste antwoord zullen geven: Franciscus.

Maar als ik u zou vragen: wie is de voorzitter van de synode van de PKN; dan denk ik dat de meeste antwoorden zouden luiden: ik heb geen idee. Misschien zouden sommigen antwoorden: Arjan Plaisier. Echter, Arjan Plaisier is de scriba (secretaris) van de synode maar geen voorzitter. Toch mag dat antwoord geen verbazing wekken want Arjan Plaisier is regelmatig in het nieuws in tegenstelling tot de voorzitter. De huidige voorzitter is ds Karin van den Broeke. Nooit van gehoord? De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dat antwoord moest checken op de website van de PKN. En het viel nog niet mee om die naam ergens te vinden.

Nu mag ik de wereldwijde Rooms Katholieke Kerk niet zomaar vergelijken met onze Protestanse Kerk in Nederland, daarvoor zijn de omvang en de verschillen te groot. Het mag geen verwondering wekken dat de leider van een wereldkerk regelmatig in het nieuws is. Daar kan een nationale kerk natuurlijk niet tegenop. Maar daarnaast veronderstel ik dat velen van ons met betrekking tot de PKN zelden verder kijken dan de eigen gemeente en Ten Dienste.

Het lijkt mij dat ik mag concluderen dat de PKN een imagoprobleem heeft. Wie is het gezicht van de PKN? Arjan Plaisier probeert daar geregeld iets aan te doen maar dat blijft incidenteel. Zou de aanstelling van een bisschop de oplossing van het imagoprobleem dichterbij brengen? Er zal ongetwijfeld verzet zijn in sommige hoeken van onze PKN. Voor sommigen zal het te rooms klinken, anderen vrezen wellicht dat de verscheidenheid in het gedrang komt. Toch zie ik er wel wat in.

In ieder geval zie ik niet dat het Kerst-Ster-spotje dat u onlangs op de tv kon tegenkomen een betere bijdrage aan de oplossing van het imagoprobleem is.

Cees Tiernego

­