­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Hebt u dat ook wel eens, de neiging dat u de televisie de deur uit zou willen doen omdat er niets interessants van enig niveau tussen de programma's is te vinden.

Deze zomer was er weer veel sport (WK, Tour, Wimbledon). Maar ook de vele talkshows waar steeds dezelfde “bekende nederlanders” aan tafel zaten. Toen zo ongeveer iedereen overal aan bod was geweest om zijn of haar zegje te doen over de uitglijder van minister Blok was de hype prompt over. Volgende zaak!
Max kan mij ook niet echt boeien met “Heel Holland bakt” of “Wij zijn er bijna”, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Nee, geef mij dan maar het programma “Kijken in de ziel” van Koen Verbraak. Kent u het, kijkt u er ook naar? In de afgelopen jaren is onder anderen met juristen, artsen, militairen en schrijvers gesproken en nu is het laatste woord aan geestelijk leiders en predikanten. Een bont maar ook interessant gezelschap, naast drie predikanten en een hulpbisschop komen twee rabbijnen, twee imams, twee boedhisten en een hindoepriester aan het woord. De één komt daarbij vaker aan het woord dan de ander maar blijkbaar heeft die in de optiek van Koen Verbraak dan meer te zeggen dan de ander. Boeiend zijn dan de soms grote verschillen van mening over een bepaald onderwerp.

Zoudt u zich in de ziel willen laten kijken? Tijdens de ouderenmiddagen gebeurde zoiets ook, maar dan niet persoonlijk. De deelnemers konden zich vrijelijk uiten over de vragen met betrekking tot het onderwerp.

Over enige tijd beginnen we weer met het vormingswerk en andere activiteiten. Zou daar iets dergelijks zijn in te passen? Het lijkt mij de moeite waard om te proberen met een kleine groep te spreken over wat ons beweegt en wat wij vinden van ontwikkelingen in kerk en samenleving. Kijken in de ziel, durft u het aan?

Cees Tiernego

­