­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Het is weer 4 en 5 mei geweest, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Wij hebben weer stilgestaan bij alles wat we daarmee in verband brengen. Toch vraag ik mij weleens af of het goed en terecht is om er vanalles bij te betrekken. De 4e en 5e mei zijn geen willekeurig gekozen dagen om te gedenken en te vieren, het zijn de dagen waarop jaren geleden in ons land een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

De relatie met de geschiedenis moet voorop blijven staan, tenzij we van 5 mei een nationale feestdag willen maken zoals bijvoorbeeld quatorze juillet in Frankrijk waarbij nog maar weinigen aan de oorsprong denken. Trouwens, wij kennen al een soort nationale feestdag, tot voor kort koninginnedag en nu koningsdag. Sinds 1948 valt die dag kort voor de 5e mei en dat heeft een rol gespeeld bij het besluit om van die 5e mei geen nationale feestdag te maken. Twee vrije dagen kort na elkaar waren te onvoordelig voor de economie, één vrije dag werd voldoende geacht. Bevrijdingsdag heeft daardoor altijd in de schaduw van koninginnedag gestaan.

Terug naar de inhoudelijke kant van het onderwerp. Waar gaat het beide dagen om?

Toen ik zag dat op 4 mei op tv de film Schindler's list werd uitgezonden en dat er op andere zenders soortgelijke programma's te zien waren vroeg ik me af of het nu om Dodenherdenking of Jodenherdenking ging. Ik geef onmiddellijk toe dat dit cru klinkt, maar ik probeer de dingen zo duidelijk mogelijk te stellen. Natuurlijk was de Holocaust een verschrikkelijk gebeuren tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat mogen we nooit vergeten. Maar de Dodenherdenking moet niet in het gedrang komen door aandacht te gaan schenken aan gebeurtenissen die soms los staan van de Tweede Wereldoorlog zoals gebeurt met de huidige vluchtelingenproblematiek. Aan de Tafel van Tijs zat op 3 mei iemand die een alternatieve “herdenking” ging houden. Daar moeten we niet voor zijn. Tegenwoordig heeft bijna alles een eigen dag, laat dan ook 4 mei Dodenherdenking blijven. Opdat wij niet vergeten. Rond het thema “vrijheid” biedt 5 mei veel mogelijkheden.

Cees Tiernego

­