­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Na de verschrikkelijke aanslagen in Brussel – de zoveelste keer in een hele reeks sinds nine-eleven – vroeg ik me af of ik daarover nu ook nog een column moet gaan schrijven. De kranten hebben al dagelijks vol gestaan met nieuws en beschouwingen over deze gebeurtenissen en alle deskundigen en Bekende Nederlanders zijn al langs geweest bij DWDD en Pauw. Kan ik daar nog wat aan toevoegen? Niet veel denk ik.

Inmiddels heeft er al weer een volgende zelfmoordterrorist toegeslagen, nu in Pakistan in een park waar christenen bijeenwaren voor de viering van Pasen. De aandacht dáárvoor was snel voorbij. Te ver van ons bed?

Het griezelige is dat je het gevoel krijgt dat je op de volgende aanslag kan wachten maar dat je niet weet waar en wanneer die zal plaatsvinden. In West Europa, Turkije, Afrika of Afghanistan?

Voorlopig houdt vooral de nasleep van de aanslagen in Brussel de politici bezig.

Een ander onderwerp dat dagelijks uitgebreid in het nieuws is is de vluchtelingencrisis. De beschouwingen daarover vallen echter steeds vaker in herhaling en daar schuilt wel een gevaar in, het gevaar dat we er immuun voor worden. Het verlossende woord dat richting moet geven aan de oplossing zal niet snel worden gesproken. Gelukkig is het op dit moment rustig wat betreft protestbewegingen tegen opvanglokaties. Of het in Europees verband tot een bevredigende oplossing van deze enorme problematiek kan komen is nog maar de vraag.

Beide bovenstaande actuele problemen verdringen andere zaken naar de marge. Mij viel onlangs op dat vanuit een bepaalde hoek weer werd aangedrongen om de zondagswet te schrappen. Welke problemen worden daar mee opgelost? Er kan en mag al zo veel op zondag, soms al van oudsher. Moet nu alles mogelijk worden? Kan er dan helemaal geen rekening worden gehouden met een bevolkingsgroep die hecht aan een beetje rust op de zondag? Ik vrees dat het die kant toch op zal gaan, Vrijheid, blijheid?

Wellicht vindt u deze column somber en dan kan ik u geen ongelijk geven. Toch kan ik het dagelijkse nieuws niet negeren. Hopelijk kan ik een volgende keer iets vrolijkers melden.

Cees Tiernego

­