­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Gemeente van Jezus Christus,   

Het sleutelwoord in de lezing van vanmorgen is gezag. Hoe kom je daaraan. Niet meer zoals vroeger door je positie, door je status. Artsen, dominees, notarissen, het zijn beroepen als andere beroepen. Politiemensen bij uitstek gezagsdragers hebben het moeilijk om hun werk met gezag uit te oefenen. Je moet je gezag in onze tijd verdienen. Sommige mensen hebben het gemakkelijk doordat ze het van nature uitstralen. Is Jezus van Nazareth er zo een?  Nou dan werkt dat Nazareth om te beginnen al niet mee. Want dat was een gat dichtgeplakt met krantenpapier. Maar daar is Jezus vanmorgen niet.

Gemeente van Jezus Christus,

Anekdote/kwestie eerste gemeente: Verzoek aan oud-kerkenraadslid om ergens in te bemiddelen. Nadat ik het een en ander had uitgelegd, zei hij supersnel:  Ik voel me totaal niet geroepen om dat te doen. Ik moet een onthutst gezicht hebben gehad. Hij zei. Ja, ik zeg het maar recht voor z’n raap. Ik: ik had niet verwacht dat u het op uw roeping zou betrekken. Dat doe ik ook niet. Maar u zegt het. Nou ja, dat is maar een uitdrukking zei hij. We hebben toen een heel gesprek gehad over roeping. En wat dat nou precies inhoudt. Het kostte een aardig stuk van de middag.  Met de gelukkige uitkomst dat die man het toch ging doen.

Gemeente van Jezus Christus,

Jeruzalem, de Tempelberg. Als daar iets gebeurt, is het breaking news bij CNN. De hele wereld houdt de adem in. Geen enkele plaats op de wereld heeft dat effect op ons wereldbewoners. We hebben dat deze week weer gemerkt. Aan alle reacties die volgden op de jongste actie van de opmerkelijkste merkwaardigste president van de VS. Naast enkele instemmende reacties vrezen de meeste landen nieuwe golven van geweld en terreur. Nog meer haat en nijd, nog meer doden, nog grotere vijandschap.

Gemeente van Jezus Christus

Hoog en laag, boven en beneden. Dat zijn de kernwoorden vanmorgen. In de eerste twee schriftlezingen zitten we in Egypte. Bij Israël vergeleken is dat laagland. De statenvertalers gaven die twee Hebreeuwse werkwoorden destijds goed weer. Je daalde af naar Egypte en je klom daaruit op.

­