­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

 

Andries den Besten, predikant van protestantse gemeente Maarn-Maarsbergen stelt zich voor:

 
Ik ben geboren en getogen in de stad Harderwijk op 21 juli 1959. Ik volgde daar het VWO op het Christelijk College  Nassau Veluwe en studeerde theologie in Utrecht van 1980-1985. Ik ben getrouwd met Anneke van der Kamp en vader van 5 kinderen en intussen opa van 7 kleinkinderen. Investeren in het contact met kinderen en kleinkinderen vind ik van wezenlijk belang.

Mijn loopbaan in de kerk begon in Katwijk aan Zee waar ik van 1983-1985 pastoraal medewerker was. Van 1985 tot heden was ik predikant in verschillende dorpen (Kamperveen, Ochten, Giessenburg) en steden (Nijkerk, Zwolle). Sinds 6 april 2014 werk ik in Maarsbergen en Maarn als parttime predikant. Mijn doctoraal examen theologie deed ik in 1990, hoofdvak Missiologie.

Het studeren gaat altijd door, zeker ook door de verplicht gestelde permanente educatie binnen de Protestantse Kerk. In het kader daarvan volgende ik van 2013-2015 de opleiding Functioneren in een tussentijd, de basisopleiding tot interimpredikant. Naast mijn werk bij de PG Maarn – Maarsbergen hoop ik vanaf 2016 ook als interim aan de slag te gaan.

Gedurende een periode van zo`n 4 jaar (2009 – 2014) heb ik naast predikantswerk parttime heel ander werk gedaan, namelijk als chauffeur in het beroepsgoederenvervoer. Op mijn 47e heb ik dit vak geleerd. Ik ervaar dat als prachtig werk. Deel uitmaken van deze werkvloer is voor mij een leerzame ervaring en de cabine fungeerde als een soort klooster. Je hebt veel tijd om na te denken.

Predikant ervaar ik als een mooi beroep omdat ik geloof dat geloven ertoe doet. Betrokken zijn als beroepskracht bij de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld (de kerk) is een voorrecht en een uitdaging. Hoewel de geschiedenis van de kerk helaas de nodige zwarte bladzijden kent heeft de kerk ook veel goeds gedaan. Het beeld van de gemeente als een herberg onderweg spreekt mij aan.

Ds. Andries den Besten

   

Met ingang van 8 mei 2017 heeft de wijkgemeente Ontmoetingskapel van protestantse gemeente Maarn-Maarsbergen geen vaste predikant ivm een beroep van ds Simon Dingemanse naar Noordwijk waar hij op 11 juni 2017 wordt bevestigd. 
Als interim predikant is ds mw Aleida de Hoog voor 40% werkzaam in onze gemeente. Hieronder stelt zij zich voor. 

Per 1 juli wordt ondergetekende voor 40% uw predikant. Zij zal overwegend de pastorale taken van uw vertrokken predikant, ds Simon Dingemanse, overnemen. Dit totdat er een nieuwe predikant aan uw gemeente verbonden wordt. Het afgelopen seizoen heb ik eveneens voor de duur van de vacature part-time in de Prot. Gemeente De Voorhof in Woudenberg gewerkt.

Wie ben ik? Tot eind mei 2015 was ik verbonden aan de Protestantse Gemeente te Doorn. Daar heb ik met veel vreugde elf jaar gewerkt. Daarvóór was ik predikant in Willemstad (N-B). En daarvoor was ik als lerares Nederlands verbonden aan een scholengemeenschap in Rotterdam. Ik ben dus een zgn. ‘late roeping’. Eerst Nederlands gestudeerd en later naast het docentschap een studie theologie in Leiden, de kerkelijke opleiding in Utrecht.  Oorspronkelijk kom ik uit Pijnacker (bij Delft). Wij woonden heerlijk buitenaf, daardoor ben ik al heel jong veel gaan fietsen.  Dat is altijd gebleven. Ik houd van meerdaagse fietstochten in binnen- en buitenland. Naast fietsen houd ik ook van lezen, heb vooral belangstelling voor poëzie, houd van woordspelletjes en van mijn hond Sjoeke, een Friese stabij. Verder doe ik visitatiewerk en mag ik ook graag een museum bezoeken.

Ik hoop velen van u te ontmoeten! Om te beginnen in de pinksterdienst op 4 juni, het feest van de Geest!  Op maandag 3 juli hoop ik in Maarn te beginnen; zondag 9 juli zal coll. Andries den Besten mij in formele zin inleiden in uw gemeente.  Ik stel mij voor in de regel op maandagmorgen in de Ontmoetingskapel aanwezig te zijn. Dan kan ieder die mij op de een of andere wijze wil ontmoeten, mij vinden. Verder is Maarn zo dicht bij Doorn dat ik mijn pastorale en andere afspraken van huis uit kan organiseren. Ik hoop in uw midden en samen met u een goede tijd te hebben.

ds Aleida de Hoog

Contactgegevens:
Schoonoordselaan 6
3941KN Doorn
tel. 0343-476878, bgg: 06-21893914 (goed bereikbaar op maandagmorgen en op de andere dagen in de regel tussen 8.30 en 9.30 uur). E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­