­

"Wij geloven dat vanuit de liefde

Gods elk mens waardevol is"

Als iemand me zou vragen waar ik was toen ik hoorde dat John Kennedy was vermoord, zou ik je dat zo kunnen vertellen. Ik was net uit de bus gestapt en op weg om mijn fiets te pakken.  Ik zou zonder moeite kunnen uitrekenen welk jaar het was, want ik zat in de examenklas.

Ik neem aan dat ik niet de enige ben, die zo de geschiedenis terughaalt.

“Nine/Eleven”, de aanslag in New York.
We waren in Woudenberg om het geldbedrag, gekregen bij het afscheid van het werk van mijn man, om te zetten in een mooie camera. Het was drie uur…..want na zo’n ramp wil ik weten waar ik op dat moment was.

klokWaar was ik op tweede Kerstdag, toen mijn broer zich verloofde en mijn andere broer met zijn gehuurde auto over de kop ging? We zaten klaar om te gaan eten; gelukkig hoorden we dat het goed afliep.

Een aantal jaren later liep het minder goed af toen –ook op tweede Kerstdag- onze auto crashte in Bennebroek op weg naar Voorschoten. Het was om negen uur; om tien uur moesten we namelijk in de kerk zijn, waar mijn man dwarsfluit zou spelen.
Dat ging niet door ….. ik ging voor maanden het ziekenhuis in, maar eigenlijk liep het wel goed af, want onze zoon zat voor het eerst niet bij ons in de auto. Hij was dat jaar geboren; dus het was in 1965.

Is het niet verschrikkelijk dat de rampen zo duidelijk in je hoofd zitten met datum en tijd? Er zijn toch ook belangrijke dingen gebeurd die prachtig waren en waar je met zoveel plezier op terug kunt kijken. 
Alleen, dan moet ik toch dieper nadenken….. Natuurlijk toen we hoorden dat we oma en opa zouden worden. Het werd ons verteld tijdens een etentje in Driebergen.

Maar waar ik was toen mijn buurman verongelukte, precies tien jaar geleden ook op tweede Kerstdag, vergeet ik zeker niet. Ik was in Baarn, in een kerk met kerststallen en mooie muziek. Weer een ramp, die eerder boven komt dan die leuke vakantie met kinderen en kleinkinderen toen we vijftig jaar getrouwd waren.

“Je moet vooruitkijken” zegt mijn zoon. Hij heeft wel een punt…. hoewel, hij is wel 24 jaar jonger dan ik. Ik geef toe, ik heb een merkwaardige manier van terugkijken in de tijd!  Onder het motto: ”Niks is overzichtelijker, dan wat geweest is” schrijf ik dingen op in m’n agenda als ze voorbij zijn.

Teruglezend zie ik nogal wat “Kerstmis-narigheid”, maar dat komt door het jaargetijde. Kerstmis in de zomer is volgens mij een stuk veiliger.
December is de tijd van “terugkijken en goede voornemens”. Er valt voor mij nog een wereld te winnen!

Voor degenen die dit lezen: “Ik wens iedereen een jaar toe waar je met veel plezier op terugkijkt met veel geluksmomentjes die je onthoudt; schrijf ze anders gewoon op, met datum en tijd”!

Jannie Koppert

Voor de tweede keer in korte tijd zit ik hier in het kerkje van mijn jeugd. Vandaag om afscheid van Willem te nemen, precies veertig dagen na het afscheid van zijn lieve vrouw Marie.

In het dorp, waar wij in de zomer nogal eens verblijven, staat een mooie kleine Mariakapel. Zo een, waarvan er in Zuid-Limburg veel staan.

Op een avond, na een wandeling op 15 augustus, zien we nogal wat “reuring” rond het kapelletje.

mooieGeleund tegen een hekje bekijken we nieuwsgierig wat er gaande is.

Het weekend van 6/7 mei stond bol van het afscheid nemen.

Je zou bijna denken dat afscheid nemen iets feestelijks is. Grote schalen met lekkere hapjes en happen stonden voor iedereen klaar. Zoveel, dat Martino van Zoeren ons steeds aanmoedigde  vooral véél te eten, zodat er niet ook nog een verhuisdoos met appeltaart en boterkoek mee naar Noordwijk moest!

4mei

Dit is, dit jaar, het landelijk thema van vier mei.

De dochter van mijn broer zet zich al jaren in  voor de herdenking in haar woonplaats.

Ze heeft besloten bij deze herdenking  het verhaal van haar opa te vertellen. Het verhaal op een cassettebandje, waar  haar opa, mijn vader, vertelde over de, dichtbij de boerderij, neergeschoten piloten. En hoe hij vertelde dat hij geen andere keus had dan hen snel te verbergen, hoezeer hij daar ook zichzelf en de familie mee in gevaar bracht.

­